Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Pitje alkohola med mladostniki upada, a je še vedno nad povprečjem. Starši in druge odrasle osebe, ki pomembno vplivajo na odnos mladostnikov do pitja alkoholnih pijač, pa jim glede na razširjenost pitja alkoholnih pijač med odraslimi nikakor niso za zgled.

Alkoholne pijače naj bi namreč (po podatkih NIJZ) enkrat na leto pilo kar 79 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije.

Irska, kjer je pitje alkohola prav tako razširjen problem, orje ledino na področju označevanja alkoholnih pijač. Konec maja 2023 je kot prva država v Evropski uniji sprejela zakonodajo, ki opredeljuje označevanje alkoholnih pijač z nekaterimi informacijami, ki v drugih državah članicah niso obvezne.

Na embalažah ali etiketah izdelkov, ki vsebujejo alkohol, morajo biti navedeni energijska vrednost, vsebnost alkohola v gramih in zdravstvena opozorila o škodljivosti pitja alkoholnih pijač med nosečnostjo ter o nevarnostih bolezni jeter in raka zaradi pitja alkohola.

Z aplikacijo Veškajješ boste izvedeli več

VKJ app naslovna

Aktivnosti in diskusija o obveznem označevanju alkoholnih pijač z energijsko vrednostjo, vsebnostjo alkohola v gramih in z zdravstvenimi opozorili potekajo tudi v Sloveniji. Podatke o energijski vrednosti in škodljivosti alkohola v Sloveniji že najdete v aplikaciji VešKajJeš. Ta izpostavlja tudi tveganja, povezana z rabo alkohola, katerih obseg je celo širši kot v primeru irske zakonodaje.

Google play App store

 

 

Irci ničesar ne prepuščajo naključju

Zakon, ki bo na Irskem začel veljati 22. maja 2026, natančno določa tudi velikost, barvo in ključne oblikovne elemente zdravstvenih opozoril. Cilj je zagotoviti vidnost sporočil, saj želijo prebivalce na jasen, razumljiv in učinkovit način informirati o možnih tveganjih, povezanih z rabo alkohola.

Pitje alkohola lahko povzroči raka

Oglasi z alkoholnimi pijačami ustvarjajo podobo, da je alkohol naravni del življenja in pomembno prispeva k zdravju, sreči in uspehu. To ni res! Pitje alkohola je povezano z resnimi zdravstvenimi težavami, prometnimi nesrečami, brezposelnostjo, nasiljem, težavami v duševnem zdravju, samomori.

Pijte alkoholnih pijač je dokazano vzročno povezano s sedmimi vrstami raka: z rakom debelega črevesa in danke, ustne votline, žrela, grla, požiralnika in jeter, pri ženskah pa tudi z rakom dojke.

Mladi obračajo trend?!

Slovenija se uvršča med države, za katere je značilen toleranten odnos do pitja in opijanja. Glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa pitje alkohola med mladostniki upada, medtem ko tvegano ali škodljivo pitje alkohola med odraslimi narašča. Mlade zato upravičeno moti, da so v kampanjah in nagovorih glede pitja alkohola pogosto izpostavljeni prav oni.

poudarek

Mladostniki v Sloveniji odraščajo v okolju, kjer so pijače, ki vsebujejo alkohol, lahko dostopne, pitje teh pijač pa je razširjeno.

Partnerji na programu Veš, kaj piješ smo prepričani, da bi bila uvedba zdravstvenih opozoril na embalaži alkoholnih pijač pomemben korak pri ozaveščanju, ki bi lahko imel dolgoročen vpliv na družbeno razumevanje škode zaradi rabe alkohola.

Skrb za zdravje mora biti nad finančnimi interesi industrije

Države ne smejo popustiti interesom alkoholne industrije, ki se je na številne predloge glede označevanja alkoholnih pijač odzvala s predlogom, da bi bila energijska in hranilna vrednost označena zunaj embalaže, na primer s QR-kodo. Če bi jo potrošnik poskeniral, bi prišel do podatkov na spletni strani proizvajalca, kar pa bi bil še dodaten način za oglaševanje alkoholnih izdelkov.

Zdravstvena opozorila na tobačnih izdelkih

Raziskava NIJZ potrjuje, da so po uvedbi slikovnih opozoril na tobačnih izdelkih med mladostniki zabeležili številne ugodne spremembe zgodnjih učinkov opozoril, ki so nujne za poznejše spremembe vedenja.

tobacni izdelki opozorilo

Zabeležili so povečanje pozornosti na zdravstvena opozorila, razmišljanja o zdravstvenih opozorilih, opuščanju kajenja zaradi zdravstvenih opozoril in obsega pogovorov o zdravstvenih opozorilih z drugimi.

Zmanjšala se je privlačnost embalaže in kajenja cigaret ter tobaka za zvijanje. Zvišal se je tudi odstotek mladostnikov, ki niso pokadili cigarete zaradi zdravstvenih opozoril. To so ključne ugotovitve, vezane le na opozorila na samih tobačnih izdelkih.