Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

V okviru projekta "Študent – veš, kaj ješ?", ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS, smo skupaj z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija izvedli anketo o zadovoljstvu študentov s ponudbo živil in pijač v prodajnih avtomatih na njihovih fakultetah. Anketa je razkrila, da si študentje želijo v ponudbi več zdravih živil, predvsem sadja, solat, smutijev, kakovostnih sendvičev in navadnih jogurtov, pa tudi več živil za vegetarijance in vegane.

Anketo je v le nekaj decembrskih dneh izpolnilo več kot 1.000 študentov. glavnino odgovorov so prispevali študentje univerze v ljubljani, sledijo študentje univerze v mariboru, na primorskem in v novi gorici, kar je glede na število študentov, ki obiskuje posamezno univerzo, tudi pričakovano. največ odgovorov so nam posredovali študentje filozofske fakultete, biotehniške fakultete in medicinske fakultete v ljubljani. Anketa je v času, ko smo pisali ta prispevek, še potekala, zato objavljamo preliminarne rezultate.

anketa11

anketa12

anketa13

Študenti so odgovarjali na 19 vprašanj, nekaj je bilo demografskih, večina pa se je nanašala na mnenje študentov o kakovosti in (ne)ponudbi živil in pijač v prodajnih avtomatih na njihovih fakultetah.

Desetina na avtomatu kupuje vsak dan
Dobra tretjina študentov, ki je izpolnila anketo (med njimi je večina žensk), kupuje hrano in/ali pijačo na avtomatih nekajkrat na mesec, slaba tretjina pa nekajkrat na teden. Slaba desetina študentov pa to možnost izkoristi vsaj enkrat na dan.

Dobra polovica anketirancev porabi za nakupe na avtomatu tedensko do 2 evra, dve desetini študentov pa 2 do 5 evrov tedensko; podoben je odstotek študentov, ki za tovrstne nakupe ne namenijo nič. Predvidevamo, da dokaj majhen znesek, ki ga študentje tedensko porabijo za nakup hrane in/ali pijače na avtomatih, ne odraža le nezadovoljstva s ponudbo, temveč tudi oceno študentov, da so živila v avtomatih dražja kot v trgovini. Tako namreč meni kar tri četrtine anketirancev.

Sodeč po odgovorih anketirancev, je delež tistih, ki so s ponudbo zadovoljni, in tistih, ki niso zadovoljni, podoben. So pa študentje občutno bolj zadovoljni s ponudbo pijače kot s ponudbo hrane. Načeloma pa si študentje želijo v avtomatih manj sladkih pijač in več kakovostne hrane.

Študente moti, da med živili, ki so na voljo, prevladujejo sladki in slani prigrizki, pijače, tudi energijske, in neokusni sendviči. Tisti študentje, ki so sendviče že kupili, opozarjajo na glavne pomanjkljivosti, in sicer, da so večinoma iz belega kruha, da vsebujejo premalo zelenjave, da so namazi v sendviču neokusni, da so sendviči na splošno premalo polnjeni, pa še to v večini primerov s salamo. Študentje na splošno želijo pestrejšo ponudbo sendvičev ter več takih, ki bi bili primerni tudi za vegetarijance in vegane.

Namesto "praznih kalorij" si študentje želijo več zdravih živil
Na vprašanje, katerih živil si v ponudbi avtomatov želijo več, so v odgovorih prevladovali sadje, sveže solate, smutiji, suho sadje, oreški in primerno kakovostni sendviči. Pod izbiro "drugo" pa so najpogosteje zapisali, da si želijo tudi ponudbo živil, ki so primerna za vegetarijance in vegane.

Zanimivo je, da se običajno pritožujemo, da se mladi neustrezno prehranjujejo, da je v njihovi prehrani preveč sladkorja, soli in maščobe. Tokratna anketa pa kaže, da si študentje želijo v prodajnih avtomatih več zdravih živil, a jih očitno do sedaj še nihče ni slišal. Splošno pa je znano, da redno uživanje več različnih vrst sadja in zelenjave, tudi več rib, s katerimi bi na primer lahko nadevali sendviče, ter oreškov, naredi naše možgane "ostrejše" in izboljša naš spomin.

anketa14

anketa15

Poiskali bomo odgovore
Ko smo pregledovali odgovore več kot 1.000 študentov iz vse Slovenije, se nam je porodilo kar nekaj vprašanj. Upamo, da bomo lahko našli odgovore nanje, saj bo le tako mogoče izboljšati ponudbo živil v avtomatih in našemu stebru intelektualne družbe v prihodnje omogočiti zdravo izbiro prehranjevanja.

Skromna ponudba živil z zdravim prehranskim profilom
Preliminarni rezultati ankete med študenti o njihovem zadovoljstvu s ponudbo živil in pijač v prodajnih avtomatih na njihovi fakulteti dovolj jasno razkrivajo, da so v avtomatih na razpolago predvsem živila, ki vsebujejo veliko sladkorja, soli in maščobe. Možnosti za izbiro zdrave prehrane pa so precej omejene. Jabolka, navadni jogurti, solate in primerno kakovostni sendviči so v avtomatih redke izjeme, čeprav si študentje po rezultatih ankete želijo, da bi večja izbira zdravih živil postala pravilo.

Sprašujemo se torej ...

  • Kdo odloča o ponudbi živil in pijače v prodajnih avtomatih na fakultetah?
  • Zakaj ponudba ne sledi povpraševanju? Ali je sploh kdo od ponudnikov vprašal študente, katerih živil si želijo v avtomatih več?
  • Je za ponudnike prezahtevno polnjenje avtomatov s svežim sadjem (predvsem z jabolki in tudi drugim sezonskim sadjem), solatami ter jogurti in posledično zagotavljanje svežosti ter mikrobiološke neoporečnosti teh živil?
  • Zakaj je ponudba sendvičev omejena predvsem na velike kose belega kruha, pa še ta je v večini primerov napolnjen z živili, ki študentom pogosto ne odgovarjajo?

"Projekt Študent – veš, kaj ješ?" - kaj sledi?
Tokrat smo predstavili, kakšno ponudbo živil in pijač v prodajnih avtomatih si želijo študentje, kmalu pa bo znana tudi dejanska ponudba živil in pijač v prodajnih avtomatih na fakultetah. V zadnjih dneh prejšnjega leta smo namreč končali tudi s pregledom prodajnih avtomatov na 59 fakultetah štirih univerz v Sloveniji. Rezultate bomo javno predstavili aprila, seveda tudi v naši reviji.

Avtorici: dr. Tanja Pajk Žontar, Jasmina Bevc Bahar