Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Tempo našega življenja postaja vse hitrejši, vse manj časa je za rekreacijo in sprostitev. Kot eno od rešitev, kako pridobiti potrebno energijo za izpolnjevanje vsakodnevnih obveznosti, nam industrija ponuja energijske pijače.

To so brezalkoholne pijače, ki vsebujejo tudi snovi, ki naj bi vplivale na naš centralni živčni sistem in naj bi nam zagotovile "energijo", pravzaprav pravo eksplozijo energije. Vendar previdno, uživanje energijskih pijač lahko povzroča motnje spanja in povzroča občutek nemira ter pospešuje ritem srca.

Eksplozija energije...nato pa občutek izpraznjenosti
Večje količine energijskih pijač pa lahko zaradi vsebnosti kofeina povzročajo dehidracijo, kar lahko pri (večji) telesni dejavnosti tudi resno vpliva na zdravje. Poleg tega nekatere študije navajajo, da bi pri otrocih in mladostnikih, ki uživajo energijske pijače, lahko prišlo do kemične odvisnosti od kofeina. Ker je odziv na zaužito energijsko pijačo odvisen od posameznika se lahko zgodi, da po zaužiti energijski pijači in občutku "eksplozije energije", nastopi občutek izčrpanosti, zaspanosti oz. "izpraznjenosti".

Ne skupaj z alkoholom!
Uživanje energijskih pijač z alkoholom, ki je razširjeno predvsem med mladostniki in mlajšimi moškimi, pa je nevarno. Kofein iz energijskih pijač namreč delno zabriše delovanje alkohola, zaradi česar morebitno vinjenost slabše zaznamo, pa čeprav imamo v krvi enako količino alkohola, kot če ne bi spili energijske pijače.