Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Aplikacija VešKajJeš vsebuje informacijo o sestavi že več kot 37 000 živil in pijač. Uporaba je preprosta - s kamero pametnega telefona le poskeniramo črtno kodo izdelka in na zaslonu se nam prikaže hranilna sestava v obliki prehranskega semaforja. A v določenih primerih se bo vaš zaslon po skeniranju izdelka obarval sivo. Kdaj in zakaj?

Zbrali smo nekaj primerov.

Aplikacija VešKajJeš hranila, ki jih želimo v prehrani omejevati (sladkor, sol, skupne in nasičene maščobe), prikazuje v barvah semaforja. Tako dobimo hitro in jasno informacijo o hranilni sestavi živila, ki ga imamo pred seboj. Nižje vrednosti so obarvane zeleno, srednje oranžno, visoke pa rdeče. Za živila z rdeče obarvanimi polji velja opozorilo, da takšnih živil ne uživamo v večjih količinah oz. preveč pogosto.

 

1. Enostavna živila, ki so običajno sestavljena iz ene sestavine.
Označevanje hranilne vrednosti na teh izdelkih po zakonodaji ni obvezno, zato ta podatek pogosto ni na voljo. Mednje sodijo jedilna olja, jajca, riž, stročnice in nepredelana žita, kaše, moka, kis in čaj. Tudi razna živila, ki jih dodajamo jedem, kot so sladkor, sol, začimbe in sladila. So pravo nasprotje predelanih živil, ki vsebujejo še številne druge sestavine in aditive. Pogosto enostavnim živilom rečemo tudi osnovna živila, saj lahko iz njih sami pripravimo obrok od začetka do konca. Na ta način točno vemo, kaj pripravljena jed vsebuje.

 Na embalaži je podatek o hranilni
vrednosti živila
 Na embalaži ni podatka o hranilni
vrednosti živila
 slika1 

 

2. Živila, ki jih je potrebno pred uživanjem pripraviti.
V to skupino spadajo različni koncentrirani izdelki, kot so juhe iz vrečke, instant napitki (kakavov napitek v prahu) in sirupi. Pred uživanjem jih običajno pripravimo tako, da dodamo tekočino (vodo, mleko…). Izdelek se v aplikaciji obarva sivo, kadar v naši podatkovni bazi nimamo zanesljivih podatkov o hranilni sestavi živila, pripravljenega po navodilih proizvajalca.

 Na živilu je podatek o  hranilni
vrednosti v 100g/ml
Na živilu je podatek o hranilni vrednosti
na 100g pripravljenega obroka 
  slika2

 

Podatkovno bazo nam lahko pomagate dopolnjevati tudi vi, tako da bo še več živil prikazanih v barvah semaforja. Če imate pred seboj takšno živilo, ki je v aplikaciji označeno v sivi barvi, na označbi živila pa opazite podatke o hranilni vrednosti na pripravljeno živilo, nam podatke lahko pošljete tako, da v aplikaciji izberete možnost pošiljanja podatkov: send

 

3. Alkoholne pijače. 
slika33Pijače, ki vsebujejo alkohol, spadajo med živila, a so bile iz obveznega označevanja hranilne vrednosti in sestavin izvzete, zato vam jih zaenkrat v aplikaciji VešKajJeš ne moremo ponuditi. Alkohol deluje opojno, škodljivo in povzroča zasvojenost. Poleg tega pa občutno prispeva k energijskem vnosu. En gram alkohola prispeva 29 kJ/ 7 kcal energije.

Napovedujemo: načrtujemo posodobitev mobilne aplikacije VešKajJeš. Na voljo bodo podatki o volumenskem odstotku alkohola in energijski vrednosti za številne alkoholne pijače. Posodobitev razvijamo v okviru programa VešKajPiješ, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

 

4. Prehranska dopolnila in živila za posebne namene.
Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju običajne prehrane, zato so pogosto na voljo v obliki tablet, kapsul ali praškov. Uživamo jih po potrebi in v manjših količinah, zato nosijo le podatke o vsebnosti določenih učinkovin npr. vitaminov in mineralov.

Živila za posebne skupine so posebna živila, ki so namenjena dojenčkom in majhnim otrokom (začetne in nadaljevalne mlečne formule), prehranski obravnavi bolnikov (živila za posebne zdravstvene namene), ter osebam, ki hujšajo pod zdravniškim nadzorom (nadomestki obrokov) in torej niso namenjena običajni vsakodnevni prehrani. Tudi za ta živila veljajo posebnosti glede obveznega označevanja hranilne vrednosti, zato jih v aplikaciji VešKajJeš prikažemo kot sive.

 

5. Energijske pijače
slika4Energijske pijače so brezalkoholne pijače, ki poleg sestavin običajnih pijač vsebujejo še poživila. Največkrat kofein, taurin in glukuronolakton. Energijske pijače niso primerne za vsakodnevno uživanje in vsekakor ne za žejo, saj z njimi lahko hitro presežemo denimo vnos kofeina. Uživanje se odsvetuje tudi otrokom, mladostnikom in nosečnicam. Zato se ti izdelki v aplikaciji ne označujejo s prehranskim semaforjem, ampak se obarvajo sivo.

Kaj pa, če izdelka ni v bazi, ali pa če so prikazani podatki napačni?
V podatkovno bazo, ki deluje v ozadju aplikacije VešKajJeš, je vključenih že več kot 37.000 živil in pijač, vendar pa se njihove recepture nenehno spreminjajo, na trg pa prihajajo novi in novi izdelki. Da bo v bazi še več živil, in da bodo podatki o njihovi sestavi ažurni, ste vabljeni k soustvarjanju baze živil. 
V aplikaciji je posebna funkcija s katero pošljete tri fotografije živila, ki ga ni v bazi (oz. se podatki razlikujejo), naša ekipa pa sproti dopolnjuje bazo podatkov. Na ta način bodo podatki dostopni vsem uporabnikom aplikacije VešKajJeš.

Program Inovativne rešitve za informirane odločitve: Podpora potrošnikom pri spremljanju in vrednotenju podatkov o sestavi živil kot orodje za spodbujanje zdravih izbir sofinancira: Ministrstvo za zdravje

Projekt izvajajo: Zveza potrošnikov Slovenije, Inštitut za nutricionistiko Nutris, Institut Jožefa Stefana