Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Ponoči običajno ne jemo, zato za normalen začetek dneva potrebujemo energijo. A ni pomembno le ali bomo pojedli zajtrk, ampak tudi kaj bomo zajtrkovali. Da si zagotovimo potrebno energijo, naj bo zajtrk sestavljen pretežno iz živil bogatih z ogljikovimi hidrati, kot so polnozrnati izdelki in kaše, beljakovinskih živil (mlečni izdelki, puste mesnine, stročnice,…) in sadja ali zelenjave, ki zagotovijo vnos potrebnih vitaminov in mineralov.

 

Običajno zaradi hitrega načina življenja in pomanjkanja časa mnogokrat zajtrk izpustimo ali iščemo hitre načine za pripravo zajtrka. Med mnogimi živili za zajtrk, ki so na voljo na trgovskih policah, so na voljo tudi t.i. piškoti za zajtrk različnih blagovnih in trgovskih znamk. Največkrat so pakirani v priročni majhni embalaži, v kateri so štirje piškoti, ki si jih lahko privoščimo kot hiter zajtrk ali pa kar na poti v službo. 

 

A že pogled na embalažo odkrije, da proizvajalec priporoča, da piškote zaužijemo skupaj z mlečnim izdelkom, sadjem in skodelico kave ali čaja. Tako bi običajni del zajtrka, ki ga predstavljajo drugi ogljikovi hidrati (kruh ali kosmiči), zamenjali s piškoti. Pa bi bila to boljša izbira?

 

Če si torej želimo zagotoviti zajtrk s primerno prehransko vrednostjo, moramo poleg piškotov pripraviti še druga živila (mlečni izdelek, sadje in kavo ali čaj). Če podrobneje pogledamo izdelke, ki jih običajno uživamo za zajtrk in jih med seboj primerjamo, ugotovimo, da piškoti za zajtrk vsebujejo veliko sladkorja, saj jim na semaforju zasveti rdeča luč in precej maščobe (oranžna luč). Po hranilni sestavi so precej podobni ostalim `običajnim´ piškotom. Veliko boljša izbira so čokoladni kosmiči, ki vsebujejo 10 g manj sladkorja v 100 g izdelka. Še boljša izbira pa so koruzni kosmiči ali hrustljavi kruhki, ki jim za vsebnost sladkorja in maščobe zasveti zelena luč na prehranskem semaforju. Dobra izbira za zajtrk sta tudi polnozrnata žemljica ali rezina polnozrnatega kruha, saj vsebujeta malo maščobe in sladkorja.
Prehranski profil nekaterih živil za zajtrk

nasvetsept191

Naš nasvet

  • Redno zajtrkujte. Zajtrk vam dal energijo in potrebna hranila za dober začetek dneva.
  • Pred zajtrkom za boljšo prebavo popijte kozarec (2 dcl) mlačne vode.
  • Izbirajte manj mastne in nesladkane mlečne izdelke (navadni jogurt) in ne pozabite na sadje ali zelenjavo.
  • Ko izbirate živila za zajtrk si vzemite čas, ter preverite hranilno tabelo in seznam sestavine, ki so navadno na zadnji strani embalaže.
  • Pri ovrednotenju hranile vrednosti in primerjavi med živili za zajtrk si lahko pomagate z aplikacijo VešKajJeš.
  • Uživajte različna živila in se prehranjujte pestro ter uravnoteženo.