Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

"Naravna mineralna voda" za otroke, mar res? 

Embalaža pijače Yippy Blackberry catch ni privlačna le otrokom, tudi starše bo premamil napis na sprednji strani "with natural mineral water" (z naravno mineralno vodo) in "still water" (negazirana voda). Brez slabe vesti bodo kupili izdelek svojemu malčku v prepričanju da kupujejo naravno mineralno vodo.

Ni le mineralna voda
Pogled na seznam sestavin na zadnji strani izdelka, ki je jasno namenjen najbolj občutljivi skupini potrošnikov - otrokom, nam razkrije, da poleg vode vsebuje še sladkor in aromo. Pošteno bi torej bilo, da bi na sprednji strani namesto napisa "voda" stal napis "pijača".

Na zadnji strani boste zasledili prodajno ime izdelka, ki je za razliko od navedb na sprednji strani, povsem ustrezno in se glasi: "Negazirana brezalkoholna pijača z okusom robide". Sledi mu seznam sestavin (v padajočem vrstnem redu), ki pravi, da ta pijača vsebuje naravno mineralno vodo, sladkor, zgoščeni sok robide 0,2 %, citronsko kislino in aromo.

Ob prebiranju hranilne tabele pa opazimo, da izdelek Yippy Blackberry catch vsebuje 4 grame sladkorjev na 100 ml pijače (oranžna luč na prehranskem semaforju). Vsebuje sicer manj sladkorja kot ga običajno vsebujejo sladke pijače (kola, ledeni čaj ipd.) a primerljivo z nizkoenergijskimi pijačami, ki so vsebovale od tri do 4,1 grama sladkorja na 100 ml pijače.

Kaj poleg sladkorja še vsebujejo nizkoenergijske pijače in pijače brez energijske vrednosti pa si lahko preberete v tržnem pregledu ali v poletni številki revije ZPStest 7-8/2018.

Z eno plastenko malček do treh let pokrije celotno še varno dnevno količino sladkorja
Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) naj z enostavnimi vrstami sladkorja v telo ne bi vnesli več kot deset odstotkov (še bolje pet odstotkov) dnevnih energijskih potreb. 

Če preračunamo koliko sladkorja vsebuje ena plastenka (330 ml) izdelka Yippy Blackberry catch ugotovimo, da bi malček, ki na dan potrebuje okrog 1050 kalorij, zgolj z eno plastenko pijače zaužil polovico oziroma ob upoštevanju strožjega priporočila SZO kar celotno še varno dnevno količino sladkorja.

A problem ni le v količini sladkorja, ampak tudi v kakšni obliki ta sladkor zaužijem torej s pijačo in ne s hrano. Pijače s kalorično vrednostjo ne aktivirajo mehanizmov, ki v telesu in možganih uravnavajo sitost, zato tudi ne potešijo občutka lakote. Številne raziskave kažejo, da po zaužitju sladkanih pijač pojemo celo več, kot potrebujemo. Tako kalorije, ki izvirajo iz tekočih živil, znatno bolj vplivajo na povečevanje telesne teže kot enaka količina kalorij, pridobljena z uživanjem trdne hrane. Med posledice čezmernega uživanja sladkih pijač štejemo številne bolezni, kot so debelost, diabetes tipa 2 in karies.

Naš nasvet
Za potešitev žeje zato priporočamo vodo, natočite si kar tisto iz pipe. Okus ji lahko popestrite sami, če ji dodate metine liste in na kolobarje narezano limono ali vanjo iztisnete sok limone. Takšna "voda z okusom" bo brez sladkorja in aditivov, pa še bolj prijazna je za naš žep, saj stane le nekaj centov na liter.