Dolgoletna članica nas je poklicala po telefonu in nas spraševala, kako razrešiti dilemo, ali je rjavi sladkor res bolj zdrav kot beli. Po njenem mnenju je najprej veljalo prepričanje, da beli sladkor škoduje bolj kot rjavi, nato pa so se pojavile informacije, da tudi rjavi sladkor ni čisto O.K. in je treba biti pri kupovanju pozoren. Katera informacija drži?
Zanima jo, ali je rjavi sladkor boljša izbira in na kaj naj bo pozorna?
Sladkor uporabljamo kot dodatek k živilom. Sestavljen je iz saharoze (vrsta sladkorja, ki sestoji iz molekule glukoze in molekule fruktoze). Rjavi sladkor je v bistvu le nekoliko manj prečiščen sladkor. Če vsebuje "beli" sladkor 99,7 % saharoze, potem jo je v "rjavem" 99,2 %. Primesi izhajajo iz rastline, iz katere je pridelan (sladkorna pesa, sladkorni trs). Obeh vrst sladkorja naj bi bilo prehrani čim manj.