Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Aspartam (E951) je aditiv, umetno sladilo, ki se uporablja za sladkanje živil. Pogosto služi kot nadomestek sladkorja, saj prehranskim izdelkom zmanjša njihovo energijsko vrednost. Najdemo ga lahko v žvečilnih gumijih, brezalkoholnih in gaziranih pijačah, slaščicah in raznih dietnih živilih.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je julija 2023 objavila rezultate raziskave Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC), ki je aspartam uvrstila med možne rakotvorne snovi (skupina 2 B).

 

Razvrstitev snovi v kategorije po IARC vrednotenju:

Skupina 1: Snov je rakotvorna za človeka
Skupina 2A: Snov je verjetno rakotvorna za človeka.
Skupina 2B: Snov je morda rakotvorna za človeka.
Skupina 3: Razvrstitev v skupine zaenkrat še ni možna.
Skupina 4: Snov verjetno ni rakotvorna za človeka.

Še sprejemljiv dnevni vnos aspartama za odraslega človeka je 40 mg / kg telesne mase na dan. Vendar na deklaraciji živil količina dodanega aspartama ni obvezen podatek. Zato pri uživanju izdelkov, ki vsebujejo tovrstno sladilo, svetujemo previdnost.

Kje najdemo sladilo aspartam?

Aspartam se najpogosteje nahaja v žvečilnih gumijih, brezalkoholnih pijačah z nižjo energijsko vrednostjo in raznih dietetnih živilih. Sladilo pa lahko najdemo tudi v drugih izdelkih, kjer ga običajno ne bi pričakovali, na primer omakah, sadnih jogurtih, čokoladi, džemih, sadno-zelenjavnih pripravkih in prehranskih dopolnilih.

Živilom, ki vsebujejo aspartam (E951), se najlažje izognemo tako, da smo pozorni na seznam sestavin. Na vsebnost sladil v izdelku nas opozori tudi brezplačna mobilna aplikacija VešKajJeš.

Še boljša izbira za zdravje je, če si hrano pripravljamo sami, iz osnovih, svežih in lokalnih sestavin. Za žejo pa izberemo vodo.

Več o sladilu aspartam preberite na spletni strani ZPS.