Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Ribe imajo v naši prehrani pomembno vlogo, saj so dober vir beljakovin in drugih esencialnih hranil, kot na primer omega-3 maščobnih kislin. Vendar pa jih v svoj jedilnik žal pogosto pozabimo vključiti. Zato poskusimo povečati njihov vnos, predvsem kot zamenjavo za rdeče meso in mesnine vsaj 1x do 2x na teden.

Katero ribo izbrati? Morsko ali sladkovodno?

Sladkovodna postrv ima skoraj enkrat nižjo energijsko vrednost kot losos, ki je v primerjavi s postrvjo bolj mastna riba. Obe imata visoko vsebnost beljakovin, približno 20 g / 100 gramov, in nekaterih vitaminov, na primer vitamina D. S 100 g postrvi zaužijemo približno 35 % priporočenega dnevnega vnosa za vitamin D, s 100 grami lososa pa približno 30 %.

Ribe morske ali sladkovodne

Obe ribi imata tudi visoko vsebnost maščobnih kislin omega-3, kot sta EPA (eikozapentaenojska maščobna kislina) in DHA (dokozaheksaenojska maščobna kislina). Zadosten vnos EPA in DHA, to je 250 – 500 mg / dan, je nujen za normalno delovanje našega telesa, zato je priporočeno pestro uživanje rib, tako morskih, kot sladkovodnih vsaj enkrat do dvakrat tedensko, kar je približno 200 g ribjega mesa na teden.

Nakup rib lahko opravimo tudi v lokalnih morskih ali sladkovodnih ribogojnicah po Sloveniji, kjer bomo zagotovo dobili najbolj sveže ribe. Za njih pa bomo pogosto odšteli manj, kot če bi nakup opravili na tržnici ali v trgovini.

Veš, kaj ješ nasvet:

  • Ribe so pomemben vir esencialnih hranil, vendar jih v svojo prehrano pogosto pozabimo vključiti. Ribe naj bi uživali vsaj enkrat do dvakrat na teden, predvsem kot zamenjavo za rdeče meso in mesnine.
  • Tako morske kot sladkovodne ribe vsebujejo veliko nenasičenih maščobnih kislin omega-3, ki so nujno potrebne za normalno delovanje našega telesa.
  • Ponudba rib, predvsem sladkovodnih, je v Sloveniji dobra in pestra. Lokalne ribogojnice so posejane po vsej državi, kar zagotavlja kratke transportne poti in najbolj trajnosten način nakupovanja hrane.
  • V lokalnih ribogojnicah boste zagotovo dobili najbolj sveže ribe. Zanje pa boste pogosto odšteli manj, kot če bi nakup opravili na tržnici ali v trgovini.

Besedilo: Nina Križnik