Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Slovenci glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) iz leta 2019 porabimo več kot 11 litrov čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let. Prevladuje poraba vina, sledijo pivo in žgane pijače.

A, kje je meja varnega pitja? Je ni! O varnem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja.

Zavedati pa se je potrebno, da alkohol vsebuje tudi veliko »praznih« kalorij. Alkoholne pijače lahko prispevajo k dnevnemu energijskemu vnosu pomemben delež – z njim dobimo le kalorije, ne pa tudi hranljivih snovi, ki bi jih drugače dobili ob zaužitju hrane z enako energijsko vrednostjo.

Podatek o energijski vrednosti alkoholne pijače na označbi pa pogosto ni naveden. Bo pa ta podatek s skeniranjem črtne kode na alkoholni pijači na voljo uporabnikom mobilne aplikacije VešKajJeš.

In prav to nadgradnjo aplikacije, njene prednosti za uporabnike, predvsem z vidika, kako lahko uporabijo podatke, ki jih dobijo ob skeniranju alkoholnih pijač in kaj jim ti podatki povedo, vam bomo predstavili na novinarski konferenci, ki bo

v petek, 18. junija 2021, ob 9.30 uri, prek aplikacije ZOOM.

Nadgradnja aplikacije je bila izvedena v okviru programa Veš, kaj piješ, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje. Ta nadgradnja ena prvih v nizu načrtovanih nadgradenj, za jesen načrtujemo že predstavitve nove.

Med ključnimi razlogi za nadgradnjo aplikacije z alkoholnimi pijačami sta dva: alkoholne pijače so bile med najpogosteje skeniranimi izdelki v preteklosti in dejstvo, da je poraba alkohola v Sloveniji skrb vzbujajoča.

Vaši sogovorniki bodo:

  • Dr. Maja Roškar, Nacionalni inštitut za javno zdravje
  • Dr. Anita Kušar, Inštitut za nutricionistiko
  • Dr. Bojan Blažica, Institut »Jožef Stefan«
  • Melita Kogovšek, Zveza potrošnikov Slovenije

Vljudno vabljeni!