Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

So se ti že kdaj vaje zavlekle in ni bilo časa za kosilo na bone ali obisk trgovine pred naslednjim predavanjem? Si pozabil prinesti kosilo od doma? Avtomati na fakulteti ponujajo kar nekaj hitrih rešitev za potešitev lakote, a ni vseeno, kaj izbereš. 

Na žalost je večina hitrih `rešitev´ energijsko bogatih in nezdravih. A med ponudbo lahko najdeš tudi kaj primernega.

Če želiš le nekaj malega, da zdržiš do kosila kot `Veš, kaj ješ IZBIRO´ svetujemo:

  • Neslane oreščke;
  • študentsko hrano;
  • sadno žitno ploščico;
  • sveže sadje;
  • navaden jogurt.

A ne pretiravaj s količinami!

Izbira je zagotovo odvisna tudi od tega, koliko si lačen in kakšne so tvoje energijske potrebe v dnevu. Če bo obrok iz avtomata predstavljal tvoje kosilo si lahko privoščiš sendvič. Večina sendvičev je kalorijsko dovolj bogatih, da zadosti ali celo preseže tvoje potrebe po energiji. Zato bodi pozoren, da bo izbrani sendvič zadostil tvoje potrebe tudi in predvsem po hranilnih.

Veš, kaj ješ nasvet:

  • Izberi sendvič s polnozrnatim kruhom ali vsaj dodatkom semen.
    S tem boš zaužil več prehranske vlaknine in boš posledično dlje časa sit. Prav tako poleg ogljikovih hidratov v telo vneseš še nekaj vitaminov, mineralov in zdravih maščob, ki se nahajajo v semenih in žitnem ovoju.
  • Izogibaj se predelanim mesninam.
    Namesto šunke ali poli salame izberi raje sušen pršut, tuno ali vegetarijansko različico s sirom. Predelane mesnine večinoma vsebujejo nitrite, ki so dokazano kancerogeni. Prav tako vsebujejo večje količine soli, s katero hitro presežemo priporočen maksimalen dnevni vnos (5 g/dan) in nasičenih maščob.
  • Čim manj namazov, več zelenjave.
    Sendvič seveda mora biti sočen. Večinoma se za sočnost dodajajo maščobni namazi – majoneza, maslo, mlečni ali sirni namaz. Sočnost lahko dodajo tudi rezine sveže paprike, kislih kumaric ali paradižnika, ki bodo v sendviču boljša izbira.
  • Preglej seznam sestavin.
    Daljši kot je seznam sestavin več ima sendvič aditivov in seveda posledično daljši rok trajanja. Raje izbiraj sendviče, ki se v avtomatu pogosteje menjajo, verjetno imajo ti tudi manj nepotrebnih dodatkov in so bolj sveži.
  • Izbiraj manjše sendviče.
    Čeprav so v tistem trenutku tvoje oči lačne in si verjetno tudi želiš največ za najmanjšo ceno, pomisli kakšno ceno bo imel tak sendvič za tvoje počutje in popoldanske aktivnosti. Izberi raje manjši sendvič, ki bo še vedno dovolj velik da te nasiti ali pa si ga polovico prihrani za kasneje. Tvoj želodec ti bo hvaležen, prav tako se kilogrami ne bodo začeli tako hitro nabirati.

Da zadostiš potrebam po beljakovinah si poleg sendviča privošči še manjši navaden jogurt in pa jabolko za dodatek vitaminov.
Poleg pij vodo, najbolje, da imaš bidon za večkratno uporabo vedno pri sebi, če ga slučajno pozabiš poišči pitnik ali pa si izberi navadno vodo brez okusa iz avtomata.

sendvicjabolko

Več idej za zdrav zajtrk in kosilo najdeš na www.veskajjes.si!