Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Pogled na seznam sestavin na zadnji strani majoneze nam odkrije, da je po večini narejena iz olja. Dobrih 70 odstotkov majoneze sestavlja olje; najpogosteje sončnično. Jajčni rumenjak in voda sta druga in tretja sestavina na seznamu. Sledijo še kis in gorčica ter začimbe.

 Izdelek 1:

thomy

 

Izdelek 2:

 mikado

A čeprav na polici oba zgoraj predstavljena izdelka izgledata podobna, oba sta pakirana v tubi in imata v imenu majonezo, pa standardu za majonezo ustreza le prvi izdelek, ki glede na seznam sestavin vsebuje 79 % sončničnega olja in 6 % jajčnega rumenjaka.

Pravilnik o kakovosti jedilnih rastlinskih olj, jedilnih rastlinskih masteh in majonezi (UL RS, št. 79/09) namreč točno določa standard, ki mu mora ustrezati izdelek, da je lahko opredeljen kot majoneza, izdelana z emulgiranjem ene ali več vrst jedilnih rastlinskih olj v vodni fazi. Sestavina vodne faze je tudi kis. Kot emulgator se uporablja jajčni rumenjak. Majonezi lahko dodajo tudi gorčico, sladkor, začimbe, začimbne ekstrakte ter druge dovoljene dodatke. Izdelek lahko označijo kot `majoneza´ le, če vsebuje najmanj 70 % maščobe in najmanj 5 % jajčnega rumenjaka.

Izdelek dva pa vsebuje le 66 % maščobe in le 0,5 % jajc. Ta izdelek torej ni majoneza. Na izdelku sta izpisani dve imeni: majoneza in majonezna omaka; prvo je v hrvaščini, drugo pa v slovenščini. Ker je proizvajalec ugotovil, da omaka ne ustreza standardu za majonezo, jo je poimenoval `majonezna omaka´. A tudi slovenski potrošniki razumejo hrvaško besedo majoneza in bi tako v zmoti kupili nekaj, kar to ni.

Opazili smo tudi druga zavajajoča poimenovanja, na primer `veganska majoneza´ ali `majoneza brez jajc´. Vsa ta poimenovanja so napačna in zavajajoča, ker velja za uporabo besede majoneza točno določen standard.

 

Kako prepoznamo `pravo´ majonezo?
1. Obrnite izdelek in preberite seznam sestavin.
2. Vsebuje vsaj 70 % maščobe in
3. Vsebuje najmanj 5 % jajčnega rumenjaka.

 

Občasno brez slabe vesti
Majoneza je energijsko bogato živilo, ki vsebuje veliko maščobe (v povprečju 78 g maščobe v 100 g izdelka, od tega 9 g nasičenih maščobnih kilsin), a če jo uživamo v sklopu uravnotežene prehrane z veliko sadja in zelenjave ter prehranskih vlaknin, si jo lahko včasih privoščimo brez slabe vesti.