Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Zdrava in uravnotežena prehrana v vseh življenjskih obdobjih pozitivno vpliva na ohranjanje in krepitev zdravja, še posebej na uspešnost, zadovoljstvo ter na delovno zmožnost. Odgovornost za zdravje pa ni samo odgovornost posameznika, ampak predvsem celotne družbe, zato vlaganje v zdravje zagotavlja večjo kvaliteto življenja posameznikov in več zadovoljstva v času študija in na delovnem mestu.

V zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah ter na fakultetah posamezniki zaradi stiske s časom, malico pogosto poiščejo na najbližjem prodajnem avtomatu. A v prodajnih avtomatih zdrava izbira izdelkov ni samoumevna, ampak prevladujejo izdelki, ki naj bi se jim izogibali ali jih uživali le občasno. Prevladujejo sladki prigrizki in pijače z dodanim sladkorjem, sendviči so večinoma iz bele moke, polnjeni z različnimi mesninami. Predvsem zdravstvene in socialno varstvene ustanove ter fakultete bi morale zaradi svojega poslanstva posameznikom v prodajnih avtomatih ponuditi možnost zdrave izbire izdelkov. Potrebne so spremembe.

Na strokovni konferenci z naslovom "Za boljše izbire v prodajnih avtomatih" , bodo predstavljeni rezultati pregleda ponudbe v prodajnih avtomatih v zdravstvenih in socialnih varstvenih ustanovah ter na fakultetah. Podani bodo konkretni predlogi za ureditev problematike kot tudi mnenja študentov in zdravstvenih delavcev glede ponudbe v prodajnih avtomatih.

Udeležba na konferenci, ki bo potekala

v torek, 3. decembra 2019, na Fakulteti za zdravstvene vede v Mariboru, med 10.30 in 13.45 uro,

je brezplačna in je del je del aktivnosti v okviru izvajanja Nacionalnega programa na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje 2015 – 2025, Ministrstvo za zdravje RS.