Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Danes bodo univerzitetna središča ponovno oživela. In z novim študijskim letom se zopet začenja sezona študentskih bonov. Boni so resda priročen in večinoma cenovno ugoden način prehranjevanja, a to ne pomeni, da je primerno prav vse, kar nam ponudniki ponujajo. Zato če si študent, preveri, kako izbrati obrok na bone in kaj loči bolj primeren obrok od manj primernega?

Zbrali smo nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali pri odločitvi za bolj zdrav obrok v restavraciji:

Velikost je pomembna
Ključni problem pri prehranjevanju izven doma je velikosti porcij. Večja kot bo porcija, hitreje boš pojedel več, kot potrebuješ. Pojej, toliko kot potrebuješ!

 

Naj vsak obrok šteje
Da boš zadostil vnosu vsaj trem porcijam zelenjave in dvema porcijama sadja dnevno, jih vključi v prav vsak obrok. Izbereš lahko zelenjavno juho ali prilogo, vedno pojej tudi solato. Četudi ti gostinec ponudi brezplačno sladico, raje izberi sadje.

 

Način priprave je pomemben
S cvrtjem in praženjem živil na veliko maščobe lahko energijska vrednost jedi občutno naraste. Za primer vzemimo na primer 110 gramski piščančji zrezek. Če ga spečemo na žaru z žlico olja, bomo z zrezkom zaužili okoli 628 kJ/150 kcal, če pa zrezek paniramo in ocvremo v olju, zaužijemo še enkrat več kalorij (okoli 1255 kJ/300 kcal). Izbiraj obroke, ki so kuhani, dušeni, pečeni na žaru ali v pečici, cvrtje si privošči le redko ali nikoli.

 vkjfavŠe več koristnih informacij najdeš na VešKajJeš.si!

Riba je vedno dobra izbira
Največ omega-3- maščobnih kislin dobimo z mastnimi ribami, a le teh večina poje premalo. So dražje, težje odstopne in jih je zamudno pripraviti.
Izkoristi, ko so ribe v ponudbi na bon. V večini restavracij je to ob petkih, nekatere jo že ponujajo vsak dan. Najboljša izbira bodo sardele, skuša ali losos, toda tudi tuna, oslič in postrv bodo ok. Vseeno pa s količino ne pretiravaj, zaradi višje vsebnosti težkih kovin se priporoča ribe le dvakrat tedensko.

 

Polnozrnato te bolje nasiti
Kruh, riž, testenine ali krompir so škrobnata sestavina obroka, ki te nasiti in ti da večino energije. Polnozrnati bodo boljša izbira zaradi višje vsebnosti prehranske vlaknine, ki v želodcu nabrekne in s tem upočasni praznjenje želodca ter podaljša čas potovanja hrane po tankem črevesju. Tako si dlje časa sit!

 

Preudarno pri izbiri omak in polivk
Paradižnikova ali zelenjavna omaka za testenine bo boljša izbira, kot kremasta smetanova omaka. Pri prelivih za solato se izogibajte tistih z majonezo, gorčico ali drugih kremnih, raje izberite oljčno, repično ali bučno olje v kombinaciji s kisom ali limono.

 

Ali je res potrebno jed dodatno soliti?
Preden jed avtomatično posoliš jo raje poskusi. Kuhar je hrano že začinil, zato dodatno soljenje (večinoma) ni potrebno.

 

"Alternativni" viri beljakovin
V luči trajnostnega prehranjevanja rdeče meso večkrat tedensko zamenjaj za drug vir beljakovin. Stročnice bodo dobra alternativa. Grah, fižol, lečo, čičeriko, bob,… si privošči v enolončnici, juhi, kot namaz ali prilogo.

Ne pozabi, da šteje ravnotežje med vsemi obroki v celem tednu oziroma mesecu. Zato občasna izbira manj zdrave alternative še ne pomeni konec sveta, sicer pa se poskusi držati zgoraj zapisanih nasvetov. Le ti bodo pripomogli k boljšemu počutju in posledično motivaciji za študij 12 Ponudnike študentske prehrane pa boš s tem spodbudil k boljši ponudbi obrokov na bone.