Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Kako prepoznate `pravo´ majonezo? Preberite seznam sestavin: prava majoneza vsebuje vsaj 70 % maščobe in najmanj 5 % jajčnega rumenjaka. Potrošniki, ki bodo prebrali seznam sestavin na izdelku, bodo videli, da je majoneza po večini narejena iz olja, najpogosteje je to sončnično olje. Jajčni rumenjak in voda sta druga in tretja sestavina na seznamu. Sledijo še kis in gorčica ter začimbe. Ne pozabite: DEKLARACIJA=INFORMACIJA!

Pravilnik o kakovosti jedilnih rastlinskih olj, jedilnih rastlinskih masteh in majonezi (UL RS, št. 79/09) namreč točno določa standard, ki mu mora ustrezati izdelek, da je lahko opredeljen kot majoneza, izdelana z emulgiranjem ene ali več vrst jedilnih rastlinskih olj v vodni fazi.

Sestavina vodne faze je tudi kis. Kot emulgator se uporablja jajčni rumenjak. Majonezi lahko dodajo tudi gorčico, sladkor, začimbe, začimbne ekstrakte ter druge dovoljene dodatke. Izdelek lahko označijo kot `majoneza´ le, če vsebuje najmanj 70 % maščobe in najmanj 5 % jajčnega rumenjaka.

Spodaj sta dva primera – in čeprav na polici v trgovini oba izdelka izgledata podobna, oba sta pakirana v tubi in imata v imenu majonezo, pa standardu za majonezo ustreza prvi izdelek, ki glede na seznam sestavin vsebuje 79 % sončničnega olja in 6 % jajčnega rumenjaka.

Izdelek 1:

thomy

Izdelek 2:

 mikado

Drugi izdelek vsebuje le 66 % maščobe in le 0,5 % jajc. Ta izdelek torej ni majoneza. Na izdelku sta izpisani dve imeni: majoneza in majonezna omaka; prvo je v hrvaščini, drugo pa v slovenščini. Ker je proizvajalec ugotovil, da omaka ne ustreza standardu za majonezo, jo je poimenoval `majonezna omaka´. A tudi slovenski potrošniki razumejo hrvaško besedo majoneza in bi tako v zmoti kupili nekaj, kar to ni.

Občasno brez slabe vesti
Majoneza je energijsko bogato živilo, ki vsebuje veliko maščobe (v povprečju 78 g maščobe v 100 g izdelka, od tega 9 g nasičenih maščobnih kilsin), a če jo uživamo v sklopu uravnotežene prehrane z veliko sadja in zelenjave ter prehranskih vlaknin, si jo lahko včasih privoščimo brez slabe vesti.

Več info na www.veskajjes. Primer je rezultat aktivnosti, ki jih ZPS izvaja v okviru projekta Inovativne rešitve za informirane odločitve, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.