Sodoben potrošnik v borbi s časom pogosto izbira le s pogledom na sprednjo stran izdelka, torej na del embalaže, ki je pravzaprav v veliki meri oglasni prostor izdelka, manj pogosto pa preveri sestavine in hranilno tabelo. A, če ne pogledamo seznama sestavin, lahko kupimo mačka v žaklju.
Na primer, žitarice in kosmiči so med Slovenci najpogostejša izbira za zajtrk. Proizvajalec obljublja 30 % manj maščobe kot v njihovem standardnem izdelku hrustljavi muesli z oreščki. Pa je light različica dobra izbira za vsakodnevno prehrano? Na embalaži sadnih čajev se bohotijo sočne jagode, pa se jagode “bohotijo” tudi v samem izdelku….?
A poleg spodbujanja branja označb na živilih največji izziv predstavlja razumevanje podatkov na živilih. Zakaj je torej pomembno brati hranilno tabelo in seznam sestavin? Kaj nam zapisane vrednosti pravzaprav povedo?
Pogost razlog, zakaj se potrošniki nezdravo prehranjujejo je namreč tudi ta, da se v obilici ponudbe na tržišču ne znajdejo in ne zmorejo prepoznati izdelkov, ki so zdrava izbira za vsakodnevno prehrano.
Na zgoraj zastavljena in številna druga vprašanja, vam bomo odgovorili na novinarski konferenci, ki bo
v torek, 6. februarja 2018, ob 10.00 v
predavalnici P1 v 2. nadstropju stavbe F na Tržaški cesti 32 v Ljubljani.
Vaši sogovorniki na novinarski konferenci bodo:
- Mojca Triler, Ministrstvo za zdravje
- prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko
- Nika Kremić, Zveza potrošnikov Slovenije
Vljudno vabljeni. Hvaležni bomo, če boste svojo udeležbo lahko napovedali na e-naslov
Novinarska konferenca je del aktivnosti pri izvajanju programa Inovativne rešitve za informirane odločitve: Podpora potrošnikom pri spremljanju in vrednotenju podatkov o sestavi živil kot orodje za spodbujanje zdravih izbir, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, izvaja pa Inštitut za nutricionistiko v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije in Inštitutom
Jožef Štefan.