Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Glavni obrok

Rižota iz rjavega riža z zelenjavo in indijskimi oreščki

Sestavine: 
1   večjo kavno skodelico rjavega riža
½   cvetače
½   brokolija
2   korenčka
   1   rdeča čebula
2   stroka česna
    sol
    poper po želji
    svež peteršilj
    papriko v prahu
    kurkumo
    pest indijskih oreščkov
    sveže nariban parmezan
    0,5 dcl jušne osnove
    oljčno olje
1 čajna žlička   paradižnikove mezge
1 čajna žlička   masla
   
 Navodila za pripravo: 
 1 KORAK   Vodo solimo, zavremo in riž v njej kuhamo 20 minut. Razmerje riž:voda = 1:2. Riž naj bo skuhan   "na zob" (al dente).
2 KORAK   Med tem vso zelenjavo narežemo na poljubno velike koščke. Naj bo razmerje 2:1 (zelenjava:riž).  
3 KORAK   Na drobno narezano čebulo popražimo na oljčnem olju. Ko postekleni dodamo najprej tršo   zelenjavo, potem dodajamo ostalo. Vse skupaj zalijemo z zajemalko jušne osnove in dušimo 10 minut. Vmes dodamo česen, sol, poper, papriko v prahu, kurkumo. Vsega zagotovo eno čajno žličko. Tudi zelenjava naj bo dušena "na zob". 
4 KORAK   Skuhan riž zmešajte z dušeno zelenjavao, postavita na ogenj in dodajte še malo vode, indijske   oreščke in kuhajte največ 5 minut, da se okusi medsebojno dobro povežejo. Dodajte malo masla in paradižnikove mezge, da rižota pridobi ustrezno kremasto teksturo in rahlo rdečo barvo. Ugasnite ogenj in rižoto pustite počivati še 5 minut.
    Rižoto posujte s sveže naribanim parmezanom in svežim peteršiljem.
    Ne pozabimo na pijačo in dober tek!

 V kolikor ste se naveličali riža, ga lahko zamenjate z ajdovo kašo ali kvinojo. Na embalaži preberite čas kuhanja in navodila za pripravo. Preostali postopek je enak.

Prehranski profil na 100 g obroka:      Obrok (za eno osebo)
113,2  kcal   679 kcal
rumena maščobe: 3,8 g   22,89 g
rumena nasičene maščobne kisline: 1,2 g   7,38 g
zelena1 sladkor:  1,9 g   11,34 g
zelena1 sol: 0,1 g   0,75 g
rdeca1 vlaknine: 2,1 g   11,91 g
  beljakovine: 4,1 g   24,57 g
  ogljikovi hidrati: 15,4 g   392,69 g