Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Da bi preprečili ali omilili prehlad, v zimskem obdobju pogosteje pijemo čaj, ki mu dodamo limonin sok in med.

V laboratoriju smo s pomočjo neakreditirane metode najprej določili, koliko vitamina C vsebujeta sok iz sveže stisnjenih ekološko pridelanih limon in sok iz limon, ki smo ga kupili v trgovini (`plastična limona´). Potem smo tudi določili, koliko vitamina C ostane, če oba sokova (10 ml oz. eno veliko žlico) zlijemo v 2,5 dcl vrelega, mlačnega čaja (temperatura 40ºC, primerna za pitje) in hladnega čaja.

Količina vitamina C (mg/L)

  Limonin sok iz sveže stisnjenih limon, ekološka pridelava Kupljen limonin sok, narejen iz zgoščenega soka limon (sestavine: limonin sok, antioksidant: K metabisulfit (E224))
Vitamin C v limoninem soku, mg/L* 341 v sledovih
Vitamin C v hladnem čaju, mg/L** 13 v sledovih
Vitamin C v mlačnem čaju (40ºC), mg/L** 10 v sledovih
Vitamin C v vročem čaju, mg/L ** 4 v sledovih

*Čisti limonin sok

**v 2,5 dcl čaja 10 ml limoninega soka

Rezultati so pokazali, da je vsebnost vitamina C, ko čaju dodamo limonin sok iz sveže stisnjenih limon, odvisna od temperature čaja. Omembe vreden je podatek, da gre večina (dve tretjini) vitamina C v nič, če dodamo limonin sok v vroč čaj. Dodajanje limoninega soka čaju, da bi s tem vnesli v telo vitamin C, torej ni smiselna, razen seveda, če je čaj mlačen ali hladen.

Limonin sok v `plastični limoni´
Ko smo preverjali vsebnosti vitamina C v kupljenemu limoninemu soku, pa je bil rezultat presenetljivo slab. Analiza je pokazala, da ga je v soku manj, kot ga je mogoče določiti z aparaturo, torej je prisoten le v sledeh. Strokovnjaki so nam povedali, da je bil kupljen limonin sok zelo verjetno pasteriziran. Postopek pasterizacije poteka pri temperaturi najmanj 70º C, kar je dovolj, da vitamin C propade. Limoninemu soku je bil sicer dodan antioksidant, vendar ga je bilo verjetno premalo in zato ni uspel opraviti svoje `zaščitne´ vloge. Čeprav dobljenega rezultata ne moremo posploševati, pa vendarle kaže, da čaj z dodajanjem kupljenega limoninega soka le nekoliko okisamo; občutek kislosti mu daje citronska kislina, ki jo je v soku največ.