Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Če težko zdržite od zajtrka do kosila, zajtrk morda celo preskočite, lakoto pa vmes tešite s kavo, rogljički, čokolado in podobnimi prigrizki, ki jih kupite po poti ali v avtomatu, je pravi čas za spremembe.

Na seznam zaobljub dodajte, da boste zajtrkovali in da bodo vaše malice zdrave, še posebej, če imate kosilo šele v poznih popoldanskih urah. Zdravo in okusno malico lahko hitro pripravite sami, pri čemer ne potrebujete posebnih kuharskih veščin.

Malica naj bo manjši obrok, a ravno dovolj velika, da vas nasiti in z njo vnesete v telo pomembna hranila. Shranite jo v stekleno posodo, kozarec s pokrovom ali steklenico (smoothie), tako bo vedno pri roki, ko vas zagrabi lakota. Če zjutraj nimate časa, jo pripravite večer prej. Veliko idej najdete na naši spletni strani.

Tudi avtomati ponujajo nekaj hitrih rešitev za potešitev lakote, a ni vseeno, kaj izberete. Če želite le nekaj malega, da zdržite do kosila, izberite neslane oreščke, študentsko hrano, sadno žitno ploščico, sveže sadje ali navaden jogurt.

Sadna malica
Veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov lahko dobite s sadno malico. Na dan naj bi zaužili okrog 150 g sadja, kar je ravno eno jabolko dopoldne in eno popoldne ali pa slaba tretjina košarice jagod. Zbrali smo še nekaj idej za preproste sadne malice: polnozrnata štručka s semeni + kaki, navaden jogurt + grozdje, smoothie iz banane, banana + zamrznjeno jagodičevje + jogurt/mleko/skuta, na kocke narezano sadje + lanena semena.

veskajjes2 recept malica v kozarckuVeš, kaj ješ recept:
Malica v kozarčku
30 g kosmičev
150 g grškega jogurta
10 g mandljev ali orehov
sadje, strok vanilje, 
cimet po želji

Sadje narežemo na manjše koščke in zmešamo z vaniljo in cimetom. Eno žlico kosmičev stresemo v steklen kozarček, dodamo tri narezane mandlje in prelijemo z malo vode. Čez položimo malo sadja in prelijemo z žlico jogurta. Postopek ponovimo s kosmiči, mandlji, vodo, sadjem in jogurtom, dokler ne porabimo vseh sestavin, zaključimo s sadjem. Zapremo in shranimo v hladilnik do naslednjega jutra.

Veš, kaj ješ ideja:
Oreščki
veskajjes2 recept oresckiZ oreščki zaužijete veliko koristnih maščob, nekaj beljakovin in veliko antioksidantov. Izbirajte predvsem lokalne oreščke – največ koristnih maščob omega-3 imajo prav domači orehi. Dodate jih lahko na solato, zmeljete v energijske kroglice ali pa jih pojeste skupaj s sadjem. A pozor, zaradi visoke energijske vrednosti bo za malico dovolj ena pest ali približno 40 gramov oreščkov.

Zelenjavna malica
Zelenjava vsebuje številne pomembne vitamine in minerale ter sekundarne metabolite, ki ugodno in zaščitno vplivajo na naše zdravje. Je tudi pomemben vir vlaknin v prehrani, zato jo je priporočljivo vključevati v vsak obrok. Naj bo tudi del malice.

veskajjes2 recept domaci humusVeš, kaj ješ recept: 
Domači humus 
80 g kuhane čičerike,
1 žlica oljčnega olja,
1 žlica limonovega soka
ščepec soli, strok česna
korenje in/ali kumara

Kuhano čičeriko zmešajte z mešalnikom, dodajte olje, limono, česen in sol. Čičeriki lahko dodate žličko drobno mletega sezama ali paste tahini (sezamova pasta). Namaz zaužijete s korenjem, kumaro, paradižnikom ali drugo zelenjavo.

Veš, kaj ješ ideja: 
Sendvič za malico?
Zakaj pa ne!
veskajjes2 recept sendvicPripravite si sendvič s polnozrnatim kruhom, papriko in piščančjimi prsmi ali pa s črno žemljo z umešanim jajcem in paradižnikom. Tako boste poleg ogljikovih hidratov v telo vnesli še nekaj vitaminov, mineralov in beljakovin ter zdravih maščob. Seveda je ustreznih kombinacij še veliko, izberite najljubšo z avokadom, sirom, izogibajte se predelanim mesninam, namesto namazov pa dodajte več zelenjave.