Bliža se pustni čas in z njim tradicionalne ocvrte slaščice kot so flancati, miške in seveda krofi. Krofe sicer prodajajo vse leto, a prav med pustom jih Slovenci pojemo največ.

Krofi ne spadajo med živila, ki naj bi jih vključevali v vsakodnevno prehrano, a med pustom si bomo kakšnega zagotovo privoščili. Med krofi so razlike, zato je pomembno, da znamo izbrati.

vkjfavPreverite: prehranski profil krofov v naši bazi živil

Pregledali smo več predpakiranih krofov. Že pogled na hranilno tabelo nam razkrije, da večinoma vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in sladkorja. V povprečju je šest pregledanih predpakiranih krofov v 100 g vsebovalo 14 g maščobe, od tega 7 g nasičenih maščobnih kislin, in 16 g sladkorja ter 0,7 g soli.

Primer: Hranilna tabela na Krofih z mareličnim polnilom

krofidekl

Odrasla oseba z enim krofom (80 g) zadovolji približno petino dnevnih potreb po energiji in maščobah ter slabo tretjino (27 %) še varne dnevne količine sladkorja. Zaužije pa tudi že 40 % dnevne potrebe po soli.

Lahko vsebujejo delno hidrogenirano maščobo
S seznama sestavin lahko razberete tudi, ali krofi vsebujejo `delno hidrogenirano maščobo´, ki je sicer cenejša surovina, a hkrati to lahko pomeni, da izdelek vsebuje trans maščobne kisline, ki nastanejo pri določenih postopkih hidrogenacije maščob.

Uživanje trans maščobnih kislin je škodljivo za naš srčno-žilni sistemu, saj trans maščobne kisline zvišujejo `slab´ (LDL) holesterol in hkrati znižujejo `dober´ (HDL) holesterol. Trans maščobne kisline pa nastajajo tudi pri daljšem segrevanju olja na višjih temperaturah, npr. pri cvrtju krofov.

Z aditivi ne skoparijo
Predpakirani krofi vsebujejo številne aditive, ki med drugim omogočajo, da ostane krof skoraj nespremenjen do konca roka uporabe, ki je nekje tri do štiri dni.

V testo za pripravo krofov so najpogosteje dodani razni emulgatorji: mono- in digliceridi maščobnih kislin (E 471), lecitini (E 322), tartratni mono- in diacetilestri mono- in digliceridov maščobnih kislin (E 472e), natrijev stearoil-2-laktilat (E481) ter sredstva za vzhajanje: (difosfati – E 450) in natrijevi karbonati (E 500), sredstvo za obdelavo moke (askorbinska kislina – E 300), barvila (karoteni – E160a) in arome. Med aditivi velja opozoriti tudi na skupino fosfatov – predpakiranim krofom kot sredstva za vzhajanje pogosto dodajajo difosfate (E450). Prevelik vnos fosforja je za naše telo škodljiv, saj vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema.

Kako izbrati krof?

- Poglejte na hranilno tabelo in izberite krof, ki vsebuje manj kot 15 g sladkorja in manj kot 20 g maščobe v 100 g izdelka.

- Na seznamu sestavin se prepričajte, da krof ne vsebuje delno hidrogenirane maščobe, ki je lahko dodaten vir zdravju škodljivih trans maščobnih kislin

- Izberite krof, ki vsebuje čim manj dodanih aditivov, predvsem se izognite fosfatom (difosfat ali E 450).

Želite krof brez aditivov? Pripravite jih doma!
Krofe je zagotovo najbolje pripraviti kar doma. Testo za krofe naredimo iz osnovnih sestavin: moke, kvasa, jajc, mleka, masla in soli. Izbira kakovostne maščobe pomeni, da bomo zmanjšali prisotnost nasičenih in transmaščobnih kislin, z doma pripravljenimi krofi pa se bomo izognili tudi številnim nepotrebnim in zdravju škodljivim aditivom kot so fosfati.

Preveri prehranski profil

Z embalaže prepiši hranilne vrednosti izdelka in preveri, ali mu zasveti rdeča, rumena ali zelena luč. Vnesi vrednosti na 100 g ali 100 ml izdelka.

Vsebnost je primerna zdravemu prehranjevanju! Super izbira!
Vsebnost je rahlo nad mejo zdravega. Ne pretiravaj s količino!
x Vsebnost ni najboljša! Tega izdelka zaužij čim manj in ne pogosto.

 

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Preh. vlaknine

g

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Tabela vsebnosti

HRANA
(g na 100 g)
x
Maščobe 3 g 3 - 20 g 20 g
Nasičene mašč. kisl. 1 g 1 - 5 g 5 g
Sladkor 5 g 5 - 15 g 15 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g
Prehranske vlaknine 6 g 3 - 6 g 3 g

 

       
PIJAČA (g na 100 ml) x
Maščobe 1,5 g 1,5 - 10 g 10 g
Nasičene mašč. kisl. 0,75 g 0,75 - 2,5 g 2,5 g
Sladkor 2,5 g 2,5 - 6,3 g 6,3 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g

Tabela vsebnosti

Tabela vsebnosti