Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Žita so izdelki, ki jih potrošniki pogosto izbiramo za zajtrk predvsem zato, ker jih lahko hitro in preprosto pripravimo. A zaradi visoke vsebnosti sladkorja velikokrat sodijo med sladice in niso zdrava izbira za zajtrk.

Zajtrk je najpomembnejši dnevni obrok, saj nam po večurnem postu zagotovi zagon za dnevne naloge in aktivnosti. Energijsko naj bi zajtrk prispeval vsaj 25 odstotkov dnevne energije. Za odraslo osebo - približno 500 kcal. Čeprav raziskave kažejo, da so ljudje, ki zajtrkujejo, produktivnejši, imajo boljši spomin in so bolj kreativni, pa veliko Slovencev še vedno ne zajtrkuje.

Pri presoji, ali je izdelek ustrezen kot zdrav obrok za zajtrk, je pomembno, koliko ogljikovih hidratov vsebuje, saj so glavna sestavina zajtrka. Žitni kosmiči jih vsebujejo dovolj. A zdrav zajtrk naj bi vseboval še veliko vlaknine in malo sladkorja, ki so del ogljikovih hidratov, ter malo maščobe in beljakovin. V žitih za zajtrk je poleg naravno prisotnega sladkorja iz denimo suhega sadja, sladkor dodan tudi v obliki glukoze, fruktoze, dekstroze, maltoze, medu in sladnega ekstrakta (iz ječmena). Koliko posameznega hranila 100 g izdelka vsebuje, razberete iz hranilne vrednosti, ki je navedena na embalaži.

zitarice izbira1

Pogled na hranilno tabelo razkrije, da je izdelek na levi boljša izbira za zajtrk, saj vsebuje skoraj polovico manj sladkorja. Živila, ki jim za določeno hranilo zasveti rdeča luč, niso dobra izbira za uravnoteženo prehrano in jih raje uživajmo le občasno. Izdelek na levi vsebuje tudi manj maščobe in ima bolj ugodno maščobno kislinsko sestavo, saj mu za vsebnost nasičenih maščobnih kislin zasveti zelena luč.

Na hranilni tabeli pa lahko pri žitih za zajtrk običajno preverimo tudi vsebnost prehranske vlaknine, ta podatek sicer po zakonu ni obvezen, a ga proizvajalci pogosto navedejo. Prehranske vlaknine ugodno vplivajo na zdravje, saj naj bi zavirale nastanek številnih bolezni in funkcijskih motenj. Po priporočilih naj bi odrasel človek zaužil 30 gramov prehranske vlaknine, otrok do treh let 11 gramov in najstnik (13 do 15 let) 25 gramov prehranskih vlaknin dnevno. Predvsem za tiste, ki pojedo premalo sadja in zelenjave, je priporočljivo izbrati izdelke, ki vsebujejo več prehranskih vlaknin.

Naš nasvet
1. Preberite seznam sestavin, ki vam razkrije `recept´ izdelka.
2. Pred nakupom si oglejte podatke v hranilni tabeli. Žita, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja na 100 gramov živila, izberite le poredko.
3. Pri izbiri bodite pozorni tudi na podatek o vsebnosti vlaknin. Teh naj bo več kot 6 gramov na 100 gramov izdelka.