Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Veseli december je že v polnem teku, police pa so polne sezonskih izdelkov med njimi tudi predvsem med otroci priljubljeni čokoladni dobri možje. V prazničnem času velikokrat podarimo čokolado, a pazite, da ne podarite mačka v žaklju.

Na prvi pogled sta figuri Božička zelo podobni, a nujna notranjost se bistveno razlikuje. Že pogled na ime izdelka na zadnji strani nam odkrije, da je leva figura kakavov izdelek, med tem ko je desna figura prava mlečna čokolada.

Oba vsebujeta enako količino sladkorja in to je 56 gramov v 100 gramih izdelka, in podobno energijsko vrednost, leva figura 560 kcal (2335 kJ) in desna 539 kcal (2245 kJ) na 100 gramov, šele pogled na seznam sestavin nam pokaže dejansko razliko med figurama.

Pri obeh figurah je na začetku seznama sestavin sladkor, katerega je v obeh izdelkih torej največ. Mlečna čokolada vsebuje kakavovo maslo in kakavovo maso, med tem ko kakavova figura teh za čokolado značilnih sestavin nima, vsebuje pa rastlinsko maščobo in kakav v prahu.

Če je ime izdelka `kakavov izdelek´, `sladkorna ploščica´ ali `mlečni čokoladni nadomestek´, je izdelek nadomestek čokolade. Branje seznama sestavin pa nam razkrije tudi resnično sestavo izdelka. V izdelkih, ki niso čokolada, so na začetku seznama sestavin sladkor, rastlinska maščoba in sirotka ali posneto mleko v prahu. Sledi odstotek kakava v prahu, v našem primeru ne-čokoladne figure 5 % kakava v prahu. Tudi cena je običajno nižja in tokrat žal tudi odraža kakovost.

Na mlečni čokoladi je navedena vsebnost kakavovih delov: `Kakavovi delci min. 30 %´, kar ustreza zakonodajnim pogojem za uporabo imena izdelka `mlečna čokolada´ navedenega na zadnji strani izdelka, kot to določa Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov (Uradni list RS, št. 72/2003). Kakavova figura pa vsebuje le 5 % kakava v prahu in se ne sme imenovati mlečna čokolada.

Izdelka pa se razlikujeta tudi po ceni, običajno so kakavovi izdelki ali čokoladni nadomestki cenejši od mlečne čokolade, kar se je izkazalo tudi pri božičnih figuricah. Za levo 120 gramsko kakavovo figuro smo odšteli 1,29 evra oziroma 10,8 €/kg, za desno, ki je manjša (100 g) pa 1,39 evra, kar znaša 13,9 €/kg.

Kako prepoznati figuro iz mlečne čokolade?
1. Obrnite izdelek in preberite seznam sestavin.
2. Prodajno ime izdelka je `mlečna čokolada´.
3. Na deklaraciji ima navedeno vsebnost kakavovih delov: `kakavovih delov min. x %´.
4. Na drugem ali tretjem mestu na seznamu sestavin sta kakavova masa in kakavovo maslo.