Toast je pekovski izdelek, ki spominja na kruh, a ga z njim ne moremo enačiti. Toast ima namreč večjo energijsko vrednost kot kruh - predvsem zaradi večje vsebnosti maščobe in sladkorja. Če maščobo v toastu nekako pričakujemo, pa zagotovo ne pomislimo, da je v njem tudi sladkor. Običajno od 3 do 5 g v 100 gramih izdelka.

Pogled na seznam sestavin nam razkrije, da je pri belem toastu prva na seznamu sestavin pšenična moka. A če ste pričakovali, da je tudi pri polnozrnatem toastu na prvem mestu polnozrnata moka boste razočarani. 

Za trditev `polnozrnati´ trenutno ni določana minimalna vsebnost. Torej je lahko v polnozrnata moka prisotna v poljubni količini. V polnozrnatih toastih jo je običajno od nekaj odstotkov do več kot polovico.

 

Da boste izvedeli koliko, pa boste morali obrniti embalažo in prebrati seznam sestavin.

Polnozrnati toast  Beli toast
toast22


Iz hranilne tabele na toastu lahko razberemo, da poleg maščob in sladkorja vsebuje tudi kar nekaj soli. Običajno od 1,1 do 1,6 grama v 100 gramih izdelka, kar ga uvršča med živila, ki niso ravno revna s soljo, saj na prehranskem semaforju zasveti oranžna luč, ki opozarja na zmerno uživanje.

 

Preverite vsebnost prehranske vlaknine!
Čeprav podatek o vsebnosti prehranske vlaknine ni obvezen, pa ga proizvajalci toasta običajno navedejo v hranilni tabeli izdelka. Beli toast vsebuje manj prehranske vlaknine, običajno 3 g v 100 gramih izdelka. Toasti iz polnozrnate moke pa več, od 5 do 9 gramov v 100 gramih toasta. Zadosten vnos prehranske vlaknine je pomemben za naše zdravje, saj lahko z uživanjem dovolj vlaknine zmanjšamo tveganje za nastanek nekaterih civilizacijskih bolezni (npr. zaprtost, čezmerna teža, sladkorna bolezen tipa 2, nekatere vrste rakavih obolenj). Po priporočilih naj bi odrasel človek zaužil 30 gramov prehranske vlaknine, otrok do treh let 11 gramov in najstnik (13 do 15 let) 25 gramov prehranskih vlaknin dnevno. Predvsem za tiste, ki pojedo premalo sadja in zelenjave, je priporočljivo izbrati izdelke, ki vsebujejo več prehranskih vlaknin. Več prehranskih vlaknin vsebujejo žita, izdelki iz polnozrnate moke, zelenjava in sadje.

 

Naš nasvet:
- namesto toasta izberite raje kruh, saj vsebuje manj maščobe in sladkorja;
- pri nakupu toasta raje izberite polnozrnati toast, saj vsebuje več prehranske vlaknine, te naj bo več kot 6 g v 100 gramih toasta;
- bodite pozorni na vnos soli in izberite toast s čim manj soli.

 

 

Preveri prehranski profil

Z embalaže prepiši hranilne vrednosti izdelka in preveri, ali mu zasveti rdeča, rumena ali zelena luč. Vnesi vrednosti na 100 g ali 100 ml izdelka.

Vsebnost je primerna zdravemu prehranjevanju! Super izbira!
Vsebnost je rahlo nad mejo zdravega. Ne pretiravaj s količino!
x Vsebnost ni najboljša! Tega izdelka zaužij čim manj in ne pogosto.

 

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Preh. vlaknine

g

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Tabela vsebnosti

HRANA
(g na 100 g)
x
Maščobe 3 g 3 - 20 g 20 g
Nasičene mašč. kisl. 1 g 1 - 5 g 5 g
Sladkor 5 g 5 - 15 g 15 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g
Prehranske vlaknine 6 g 3 - 6 g 3 g

 

       
PIJAČA (g na 100 ml) x
Maščobe 1,5 g 1,5 - 10 g 10 g
Nasičene mašč. kisl. 0,75 g 0,75 - 2,5 g 2,5 g
Sladkor 2,5 g 2,5 - 6,3 g 6,3 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g

Tabela vsebnosti

Tabela vsebnosti