Za vse, ki želijo o živilih izvedeti več. 

Semafor potrošnikom bistveno olajša razumevanje
Vrednotenje industrijskih, predpakiranih prehranskih izdelkov in pijač s "semaforjem" je prva uvedla britanska Food Standard Agency. Ugotovili so, da je za potrošnike takšen prikaz vsebnosti sladkorja, maščobe in soli v izdelku najprimernejša in najenostavnejša oblika informacije.

Svetovna potrošniška organizacija je pred leti opravila raziskavo o tem, kako dobro znamo na podlagi informacij na embalaži oceniti prehranski vidik živila. V anketi so sodelovali tudi obiskovalci naše spletne strani: odgovori 925 slovenskih potrošnikov so pokazali, da je brez branja označb le 35 % pravilno odgovorilo na vprašanja glede vsebnosti soli, sladkorja, maščob in nasičenih maščob, ob branju označb s prehranskim semaforjem, pa kar 85 %.

vkjfavPreverite prehranski profil za več kot 1500 živil in pijač.

Če izdelka za katerega želite preveriti prehranski profil še ni v bazi, pa lahko preverite kakšne luči se bodo zasvetile ob tem živilu ali pijači. Na spletni strani vnesite podatke o vsebnosti sladkorja, soli in maščobe v živilu ali pijači in v obliki semaforja boste dobili informacijo, kam sodi živilo po teh vrednostih s prehranskega vidika: v zeleno, oranžno ali rdečo, oz. katere sestavine je morda preveč, da bi sodilo v vsakodnevno prehrano.

Potrošnik - potrošniku
Spletna stran je narejena tako, da lahko pri širjenju baze živil in pijač sodelujete tudi vi. Kako? V bazo izdelkov preprosto vnesete "vaš" izdelek skupaj s fotografijo in v nekaj dneh ga bomo pridružili drugim objavljenim živilom v bazi. Tako boste prav vi tudi drugim obiskovalcem spletnega mesta zagotovili še boljšo obveščenost o prehranskih profilih živil in pijač, ki so naprodaj v naših trgovinah.

vkjfavVabimo vas, da v bazo živil prispevate tudi "svoj" izdelek.

 

Preveri prehranski profil

Z embalaže prepiši hranilne vrednosti izdelka in preveri, ali mu zasveti rdeča, rumena ali zelena luč. Vnesi vrednosti na 100 g ali 100 ml izdelka.

Vsebnost je primerna zdravemu prehranjevanju! Super izbira!
Vsebnost je rahlo nad mejo zdravega. Ne pretiravaj s količino!
x Vsebnost ni najboljša! Tega izdelka zaužij čim manj in ne pogosto.

 

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Preh. vlaknine

g

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Tabela vsebnosti

HRANA
(g na 100 g)
x
Maščobe 3 g 3 - 20 g 20 g
Nasičene mašč. kisl. 1 g 1 - 5 g 5 g
Sladkor 5 g 5 - 15 g 15 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g
Prehranske vlaknine 6 g 3 - 6 g 3 g

 

       
PIJAČA (g na 100 ml) x
Maščobe 1,5 g 1,5 - 10 g 10 g
Nasičene mašč. kisl. 0,75 g 0,75 - 2,5 g 2,5 g
Sladkor 2,5 g 2,5 - 6,3 g 6,3 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g

Tabela vsebnosti

Tabela vsebnosti