Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

V vročih poletnih mesecih iščemo vse možne načine, da se malo ohladimo. Čeprav se z njimi pogosto posladkamo skozi leto, pa nam hladne lučke najbolj prijajo ravno poleti. Najbolj osvežilni med sladoledi so zagotovo deserti, saj namesto mleka vsebuje vodo, občutek pri njihovem uživanju pa je hladnejši, zato delujejo bolj osvežujoče.

Kakšne sladolede poznamo? 

  • Mlečni sladoled: vsebuje mleko oziroma njegove sestavine in vsaj 2,5 % mlečne maščobe.
  • Kremni sladoled: mlečni sladoled, ki vsebuje več mlečne maščobe (najmanj 8 %).
  • Mlečni desert: mlečna maščoba je delno ali v celoti nadomeščena z rastlinsko.
  • Sadni desert: ne vsebuje mlečnih sestavin, ampak je izdelan iz različnih vrst sadja ali iz sadnega pripravka.
  • Vodni desert: izdelan je iz aromatizirane in obarvane vodne raztopine sladkorja.

Razlika med vodnim in sadnim desertom je torej v vsebnosti sadja. Čeprav na prvi pogled številni vodni deserti izgledajo in tudi dišijo po sadju, boste le z branjem seznama sestavin na zadnji strani embalaže izdelka ugotovili, da sadja ne vsebujejo. Gre torej za zamrznjeno obarvano sladkano vodo. Lepa barva in vonj sta posledica dodanih aditivov - barvil in arom, običajno pa vsebujejo še veliko drugih aditivov kot so stabilizatorji ali emulgatorji.

vodni desertVodni desert z okusom sadja
Sestavine: sladkor, glukozni sirup, stabilizatorji (E410, E412, E466), želatina, mlečni proteini, barvila (E162, E141), aroma, kislina E330.

Tudi med sadnimi deserti so razlike ogromne. Kupimo lahko deserte, ki so narejeni samo iz sadja. Deserti z več sadja običajno vsebujejo manj dodatkov ali pa so celo brez. Deserti z le nekaj odstotki sadja največkrat vsebujejo več aditivov. 

Pogled na hranilno tabelo nam razkrije, da od hranil deserti vsebujejo zgolj sladkor. Izberite tistega, ki vsebuje najmanj sladkorja, a ne pozabite, da gre le za sladico, ki naj bi si jo privoščili le občasno.

sadnidesert100Sadni desert z 100 % sadja 
Sestavine: mangova kaša.

 

sadnidesert 2Sadni desert z 2 % sadja
Sestavine: voda, sladkor, glukozni sirup, zgoščeni sok limone in limete 2 %, emulgator E471, stabilizator (E407, E410, E412, E466), sredstvo za uravnavanje kislosti citronska kislina, aroma.

Naš nasvet

  • Sadni desert si enostavno pripravite sami. V modelčke za sladoled napolnite poljubno narezano sadje in ga prelijte z vodo, ter pustite v zmrzovalniku nekaj ur. Če vem je ljubše lahko sadja zmešate v smuti. Z dobljeno maso napolnite modelčke in po nekaj urah v zmrzovalniku bo vaš desert pripravljen.
  • Predno kupite lučko preberite seznam sestavin in hranilno tabelo na zadnji strani embalaže in izberite tisto z največ sadja. Pri tem pa se izogibajte nepotrebnim dodatkom kot o barvila in arome.
  • Pri vrednotenju prehranskega profila si pomagajte z mobilno aplikacijo Veškajješ. Brezplačno je na voljo v:
    TrgovinaPlay
    AppStore