Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Priporočamo odlično spletno mesto https://www.hometownstation.com/news-articles/fast-payout-casinos-how-to-find-the-best-casinos-site-for-players-402439, ki podrobno casino in kako enostavno je zaslužiti denar. To je zelo zanimiv in hiter način, da postanete bogata oseba. Zelo pomembno je, da najdete svojo igralnico in poiščete pravi pristop, pa tudi igralne avtomate, hkrati pa lahko zaslužite in se sprostite. Kava je med študenti priljubljen napitek predvsem med izpitnim obdobjem, a aktualna je tudi poleti, ko brezskrbno `kofetkamo´ v centru mesta. Koliko kave pa je priporočljivo spiti dnevno in kakšno je najbolje, da si privoščimo? V medijih se pogosto pojavljajo članki o tem kako enkrat kava povzroča rano na želodcu, neplodnost, moti absorpcijo železa in povzroča sindrom nemirnih nog drugič pa preprečuje rakasta obolenja, sladkorno bolezen in izboljšuje razpoloženje. A kaj je res?

 

Napomembnejše komponente v kavi naj bi bile kofein in antioksidanti
Praženo kavno zrno vsebuje preko 1000 bioaktivnih komponent, katerih vsebnost se razlikuje glede na vrsto zrna (Arabica ali Robusta), temperaturo praženja, način mletja in način priprave (espresso, turška kava, instant kava, filter kava,…). Znanstveniki še niso prepričani, katere so najpomembnejše komponente, a največ dokazov kaže na povezavo med kofeinom in antioksidanti. Absorpcija in s tem učinek le teh na organizem, pa je odvisen od genov in mikrobiote tistega, ki kavo uživa. Vendar učinki zaužitega napitka na naše zdravje niso pogojeni le z bioaktivnimi komponentami kave, temveč tudi s sestavinami, ki jih kavi dodamo. Previdno predvsem pri sladkanju ter dodatku različnih sirupov in okusov. Predpakirane kavne izdelke pa si privoščite le redko.

 

Tri do štiri skodelice kave na dan imajo pozitivne učinke na zdravje
Novembra 2017 je bila v reviji British Medical Journal objavljena obsežna metaanaliza o učinkih pitja kave na naše zdravje. Glede na izsledke naj bi bilo pitje kave večkrat povezano s pozitivnimi učinki kot negativnimi. Najopaznejši rezultati so pri tistih, ki pijejo tri do štiri skodelice dnevno, in sicer zmanjša se možnost za nastanek kardiovaskularnih obolenj, koronarnih srčnih obolenj in srčne kapi, v primerjavi s tistimi, ki sploh ne pijejo kave. Prav tako imajo tisti, ki pijejo več kave, v primerjavi s tistimi, ki je pijejo manj, manjše tveganje za nastanek raka prostate, melanoma, levkemije in raka na jetrih. Zmanjša se tudi tveganje za zamaščena jetra in cirozo. Po drugi strani pa uživanje večjih količin kave povzroča težave med nosečnostjo in poveča možnost za zlome kosti, predvsem pri ženskah, ki imajo težave z nižjo kostno gostoto..

 

Koliko je ena skodelica kave?
Mero ene skodelice kave si lahko vsak razlaga drugače, a načeloma gre za en espresso, oziroma 30 ml kave. Espresso vsebuje okoli 60 mg kofeina in temu sorazmerno količino drugih bioaktivnih komponent. Ena skodelica turške ali instant kave meri okoli 250 ml in ga vsebuje več, med 70-140 mg (odvisno od tega, koliko kave zakuhamo), instant kava pa manj, med 30-90 mg na skodelico (zopet odvisno od tega, koliko je namešamo).

 

V vročih poletnih dneh nam še posebej prija dobra ledena kava
Ledeno kavo si lahko naredimo sami ali pa jo kupimo v trgovini. Večji trgovci imajo v svoji ponudbi kar nekaj hladnih napitkov s kavo, najdete jih v hladilnikih s pijačo, s pripravljenimi obroki ali pa kar poleg jogurtov in mleka. Predstavljeni so pod različnimi nazivi – cappuccino, latte macchiato, espresso macchiato, ledena kava, a z napitki, ki jih sicer poznamo pod temi imeni, imajo skupnega bolj malo. Predvsem vsebujejo preveč sladkorja in pa nepotrebnih aditivov, ki jih najdete na seznamu sestavin. Nekateri imajo zanemarljivo nizko tudi vsebnost kofeina, med tem ko ga z drugimi lahko zaužijemo veliko. Tržni pregled kav iz hladilnika si lahko ogledate na spletni strani zps.si.

 

Ste že slišali za `cold brew´?
Namesto že pripravljene kave iz hladilnika pa si jo raje `skuhajte´ sami. Lahko tudi v obliki cold-brew napitka. Cold brew pripravimo tako, da mleti kavi dodamo 3-5x toliko mrzle vode in pri sobni temperaturi ali v hladilniku namakamo 12 – 24 ur, nato filtriramo. Nastane bolj koncentrirana kava z bogatejšim okusom, a manj kisline in kofeina. Lahko jo postrežemo razredčeno z vodo, mlekom ali z obilico ledu.

Kava za energijo ali za okus torej ni nevarna za naše zdravje, v kolikor jo uživamo zmerno in brez nepotrebnih dodatkov. Predvsem se izogibajte že pripravljenim napitkom in brez sladkanja začutite pravi okus tega aromatičnega napitka.