Glede na podatke številni študentje vedo, kaj je dobro in zdravo, a za obrok na bone preprosto ne želijo preveč odšteti, želijo biti siti in se hkrati dobro počutiti. Na izbiro, kje bodo torej jedli malico, kosilo ali večerjo na bone, vplivajo predvsem cena, količina hrane, bližina in urnik predavanj.

Ker v ponudbi kosil/obrokov na bone oz. subvencioniranih obrokov prevladujejo ocvrta živila in pice, je čas za zaostritev pogojev in spremembe. Ponudba mora ostati cenovno dostopna, a bolj zdrava, pestra, privlačna in primerna za vsakodnevno prehranjevanje študentov.

Pričakujejo pa se tudi spremembe ponudbe v avtomatih na fakultetah. Študenti Univerze na Primorskem so že pozvali vodstva fakultet, da pri ponudbi upoštevajo smernice za zdrav avtomat, katere so pripravili na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Več o predlogih za spremembe, ugotovitvah glede ponudbe subvencionirane študentske prehrane in o zahtevah študentov Univerze na Primorskem vam bomo predstavili na
novinarski konferenci v sredo, 8. maja 2019, ob 10.30 uri, na Frankopanski 9.

Vaše sogovornice bodo:

  • Dr. Katja Povhe Jemec, Ministrstvo za zdravje
  • Urška Erklavec, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija
  • Nika Stegovec, študentka, Univerza na Primorskem
  • Anja Zupan, Zveza potrošnikov Slovenije

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na Jasmino Bevc Bahar (041 387 769, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)

Vljudno vabljeni!

 

Preveri prehranski profil

Z embalaže prepiši hranilne vrednosti izdelka in preveri, ali mu zasveti rdeča, rumena ali zelena luč. Vnesi vrednosti na 100 g ali 100 ml izdelka.

Vsebnost je primerna zdravemu prehranjevanju! Super izbira!
Vsebnost je rahlo nad mejo zdravega. Ne pretiravaj s količino!
x Vsebnost ni najboljša! Tega izdelka zaužij čim manj in ne pogosto.

 

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Preh. vlaknine

g

Maščobe

g

Na. Mašč. Kisl.

g

SLADKOR

g

SOL

g

Tabela vsebnosti

HRANA
(g na 100 g)
x
Maščobe 3 g 3 - 20 g 20 g
Nasičene mašč. kisl. 1 g 1 - 5 g 5 g
Sladkor 5 g 5 - 15 g 15 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g
Prehranske vlaknine 6 g 3 - 6 g 3 g

 

       
PIJAČA (g na 100 ml) x
Maščobe 1,5 g 1,5 - 10 g 10 g
Nasičene mašč. kisl. 0,75 g 0,75 - 2,5 g 2,5 g
Sladkor 2,5 g 2,5 - 6,3 g 6,3 g
Sol 0,3 g 0,3 - 1,5 g 1,5 g

Tabela vsebnosti

Tabela vsebnosti