Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

volitve_hrana3Vrednotenje prehranskih izdelkov s t. i. "semaforjem" je uvedla britanska Food Standard Agency, ki je na podlagi dveletnega raziskovanja ugotovila, da je to najprimernejša in najenostavnejša oblika informacij za potrošnike.



S "semaforjem" vrednotimo prehransko vrednost predpripravljenih živil, kot so npr. predpripravljeni obroki, pice, žita za zajtrk, slaščice, sendviči, pijače, mlečno-žitne ploščice, mlečni in mesni izdelki, slani in sladki prigrizki, ne pa npr. olje, 100 % sok, navadni jogurt ali kos svežega mesa.

Izbira živila s pomočjo "semaforja" temelji na sodobnih prehranskih smernicah, ki opozarjajo, da je treba zmanjševati dnevni vnos maščobe, sladkorja in soli.
"Semafor" omogoča potrošniku, da lahko primerja med seboj industrijsko pripravljena živila po njihovi prehranski oziroma hranilni lastnosti.



zelena Živila, pri katerih so hranila označena z zeleno barvo, uživamo vsak dan, saj vsebujejo malo soli, maščobe in/ali sladkorja ter veliko vlaknin.
oranzna Živila, pri katerih so hranila označena z oranžno barvo, vsebujejo srednje veliko maščobe, soli in/ali sladkorja in jih uživamo nekajkrat tedensko.
rdeca Živilom, ki so označena z rdečo in vsebujejo veliko maščobe, sladkorja in /ali soli, ter malo vlaknin, naj bi se izogibali oz. jih uživamo v manjših količinah.
Semafor za maščobo, nasičene maščobne kisline, sladkor in sol

 

zelenazelena - malo oranžna - srednjeoranzna rdecardeča - veliko
Maščoba do 3 g/100 g od 3 do 20 g/100 g več kot 20 g/100 g
Nasičene maščobne kisline do 1 g/100 g od 1 do 5 g/100 g več kot 5 g/100 g
Sladkor do 5 g/100 g od 5 do 12,5 g/100 g več kot 12,5 g/100 g
Sol do 0,3 g/100 g od 0,3 do 1,5 g/100 g več kot  1,5 g/100 g

Za uživanje prehranskih vlaknin veljajo ravno obratna priporočila kot za sladkor, sol, maščobo in nasičene maščobne kisline: uživali naj bi jih več in ne manj.

 

Semafor za prehranske vlaknine

 

zelenazelena - veliko oranžna - srednjeoranzna rdecardeča - malo
Prehranske vlaknine več kot 6 g/100 g od 3 do 6 g/100 g manj kot 3 g/100 g

Povzeto po: Food Standard Agency