Prepiši črtno kodo na izdelku in pridobi koristne informacije o njegovi sestavi.

Posušene ali sveže liste stevie že stoletja uporabljajo kot sladilo. Sestavina listov so steviolni glikozidi, ki so sladki in brez kalorij, ne vsebujejo ogljikovih hidratov, njihov glikemični indeks pa je 0.

stevia6

Stevia (latinsko Stevia rebaudiana) je rastlina, ki raste v Južni Ameriki, njene posušene ali sveže liste pa že stoletja uporabljajo kot sladilo. Sestavina listov so steviolni glikozidi, ki so sladki in brez kalorij, ne vsebujejo ogljikovih hidratov, njihov glikemični indeks pa je  0. Stevia je torej naravno sladilo brez hranilne vrednosti. Listi so 30 do 45-krat bolj sladki od namiznega sladkorja, izolirano oziroma ekstrahirano sladilo (rebaudiozid in steviozid) pa je kar 250 do 400-krat slajše od sladkorja. Danes je njena uporaba najbolj razširjena v Južni Ameriki, na Kitajskem in Japonskem.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je stevio leta 2006 označila kot varno sladilo. Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) pa je leta 2008 odobrila rebaudiozid (izolirano sladilo) kot aditiv pri prehranskih dopolnilih. V Evropi, izjemi sta Švica in Francija, zaenkrat uporaba stevie kot sladila ali dodatka živilom ni dovoljena. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je konec marca letošnjega leta objavila strokovno mnenje ter odločila, da ekstrakt rastline ni genotoksičen, ni kancerogen in nima stranskih učinkov. EFSA je tudi določila sprejemljiv dnevni vnos tega sladila (ADI – acceptable daily intake), ki je 4 mg na kg teže. Za 70 kilogramov težkega človeka to pomeni 280 mg sladila na dan. Pričakovati je, da bo Evropska komisija na podlagi tega mnenja še letos odobrila uporabo steviozida in/ali rebaudiozida kot aditiva iz skupine sladil ali kot prehranski dodatek v EU. V svetu je uporaba steviozida ali rebaudiozida kot aditivov v živilih dovoljena tudi v Avstraliji, Novi Zelandiji in na Japonskem.

V Sloveniji je trenutno stevia kot ekstrakt (izolirano sladilo v prahu) v prodaji kot kozmetični pripomoček v nekaterih specializiranih trgovinah (npr. v trgovini Jablana na tržnici ljubljanskega BTC).

Stevio si lahko vzgojite kot rastlino lončnico in za slajenje uporabljate njene liste, sveže ali posušene.

stevia1 stevla3