Če kupujemo lokalno, ker želimo prispevati k ekonomskemu razvoju svojega okolja, potem kupujemo pridelke, ki so pridelani v Sloveniji. Če pa lokalno razumemo bolj geografsko, potem kupujemo tudi pridelke iz krajev, ki so oddaljeni največ en dan vožnje – v tem primeru so lokalni tudi pridelki iz Dalmacije, Makedonije, Grčije, Italije in celo Španije. In - nakupe lahko opravimo tudi po spletu.

V javnosti je v zadnjem času veliko polemike o primernosti brezmesne prehrane v šolah in vrtcih. Vedno več staršev želi, da bi imeli možnost izbrati tudi brezmesni obrok. Za katere otroke je vegetarijanstvo primerno in katere so nevarnosti vegetarijanske prehrane za otroke?

Ali je rjavi sladkor res bolj zdrav kot beli?

Cink v telesu sodeluje pri mnogih pomembnih fizioloških funkcijah, kot sta npr. sinteza genskega materiala (DNA) in tvorba novega tkiva, kar pomeni, da je vitalnega pomena za pravilno rast in otrokov razvoj. Koliko ga potrebujemo in v katerih živilih ga je največ?

Nekateri ljudje imajo težave pri uživanju mleka in mlečnih izdelkov, ker so občutljivi na laktozo. Laktozna intoleranca (neodpornost) sicer ni uvrščena med bolezni, je pa neprijetno, če ste po uživanju mlečnih živil napihnjeni, imate slab zadah, celo drisko. Poglejmo, katera mlečna živila vsebujejo več in katera manj laktoze. 

Akrilamid sodi v skupino snovi, ki so po klasifikaciji Mednarodne agencije za raziskovanje raka uvrščene med tiste, pri katerih obstaja "velika verjetnost, da so rakotvorne". Če so vam všeč pražene, ocvrte in pečene jedi ter jedi z žara in so večkrat na vašem jedilniku, velja previdnost. Dejansko vsebnost akrilamida smo preverili na vzorcu 12 živil, ki smo jih kupili v trgovini, krompirček pa smo naročili tudi v restavracijah. Kakšna  je torej količina akrilamida v različnih živilih?

Vnesite novo živilo ali pijačo

Vnos

Prižgite semafor

Vnesite vrednosti v gramih na 100 g ali 100 ml izdelka. Ob vsaki vrednosti se ob vnosu prižge odgovarjajoča luč.

Maščobe
Sol
Sladkor
Natrij
Nasičene maščobne kisline
Prehranske vlaknine

Tabela vsebnosti

HRANA (g na 100 g) dobro srednje slabo
Maščobe do 3 3 - 20 nad 20
Nasičene mašč. kisl. do 1 1 - 5 nad 5
Sladkor do 5 5 - 15 nad 15
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5
Prehranske vlaknine nad 6 3 - 6 do 3
       
PIJAČA (g na 100 ml) dobro srednje slabo
Maščobe do 1,5 1,5 - 10 nad 10
Nasičene mašč. kisl. do 0,75 0,75 - 2,5 nad 2,5
Sladkor do 2,5 2,5 - 6,3 nad 6,3
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5