Med sokom in nektarjem je velika razlika v kakovosti.

Sok
100 % sadni sok  je pridobljen iz ene ali več vrst zdravih in zrelih sadežev, svežih ali zamrznjenih, in ima barvo, aromo ter okus, značilno za sok sadja, iz katerega je proizveden. Sok vsebuje naravno prisoten sladkor iz sadja. Pod določenimi pogoji je za uravnavanje kislosti, soku dovoljeno dodati sladkor in/ali limonin sok, vendar pa mora biti to označeno na označbi.

Nektar
Za razliko od soka je sadni nektar izdelek, ki je narejen iz soka sadnega soka in/ali sadne kaše z dodatkom vode, sladkorjev oziroma medu. Nektar v primerjavi s sokom torej vsebuje manjši odstotek sadja oziroma sadnega deleža, dovoljeno pa mu je dodati do 20 % sladkorjev oziroma medu glede na skupno maso končnega izdelka. Soku in nektarju je dovoljeno dodajati tudi vitamine in minerale.

Brezalkoholne pijače
Brezalkoholne ne/gazirane pijače vsebujejo vodo, dodani sladkor in/ali sladila ter običajno tudi nekatere druge aditive. V zadnjih letih pa vse več brezalkoholnim pijačam dodajajo tudi manjše deleže sokov, kar pa je običajno pri predstavitvi izdelka na embalaži pretirano poudarjeno, saj zaradi vsebnosti sadja oz. soka pijača v očeh kupcev postane bolj zdrava kot pa je v resnici.

Preberite tudi: Kaj se skriva za sliko pomaranče?

Vnesite novo živilo ali pijačo

Vnos

Prižgite semafor

Vnesite vrednosti v gramih na 100 g ali 100 ml izdelka. Ob vsaki vrednosti se ob vnosu prižge odgovarjajoča luč.

Maščobe
Sol
Sladkor
Natrij
Nasičene maščobne kisline
Prehranske vlaknine

Tabela vsebnosti

HRANA (g na 100 g) dobro srednje slabo
Maščobe do 3 3 - 20 nad 20
Nasičene mašč. kisl. do 1 1 - 5 nad 5
Sladkor do 5 5 - 15 nad 15
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5
Prehranske vlaknine nad 6 3 - 6 do 3
       
PIJAČA (g na 100 ml) dobro srednje slabo
Maščobe do 1,5 1,5 - 10 nad 10
Nasičene mašč. kisl. do 0,75 0,75 - 2,5 nad 2,5
Sladkor do 2,5 2,5 - 6,3 nad 6,3
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5